Herkese merhaba. Uzun bir aradan sonra tekrar birlikteyiz. Sömestr tatili, malumunuz referandum derken biz de kendimizi gündeme kaptırdık ve Blog ile ilgilenemedik maalesef. Bu yazımızda sizlere Almanya'ya ilk geldiğimiz zaman yapmanız gerekenleri ve bizim ilk geldiğimiz zaman yaşadığımız tecrübeleri aktarmaya çalışacağım.
Kabul belgeniz ve öğrenci vizeniz geldi. Yurt başvurunuzun da sonucu geldi. Uçak biletinizi alırken dikkat etmeniz gereken ilk şey yurdunuza yerleşmek için gerekli resmi işlemleri yapacağınız Studentenwerk'deki sorumlu kişilerin çalışma saatleri olacak. Haftanın belirli günleri ve belirli saatlerinde çalışıyorlar. Almanya'ya gelmeden önce halletmeniz gereken ilk şeyin bu olmasına önem vermelisiniz, gerekirse görevli ile konuşup randevu almalısınız; aksi takdirde sokakta kalma gibi bi durumla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Almanya'ya iner inmez bizleri tabikide gümrük polisleri karşılıyor. Her ne kadar öğrenci vizeniz pasaportunuzda olsa bile "Almanya'ya niye geldin?, Hangi okulda okuyacaksın?, Daha önce Almanya'da bulundun mu?" gibi sorularla karşı karşıya kalabilirsiniz. Hatta başıma gelen olay, polis sizden kabul belgenizi bile isteyebilir. Siz en iyisi bütün belgelerinizi kolay ulaşabileceğiniz bir yere ve mutlaka kabine alın. Havaalanından çıktıktan sonra doğruca Studentenwerk'in yolunu tutuyoruz. Oradaki bikaç prosedür işini hallettikten sonra yurdunuza nasıl gideceğinizi tarif ediyorlar. Yurdunuza varınca ilk iş Hausmeister denen yurt görevlisini bulmanız gerekiyor. Size birkaç kağıt imzalattıktan sonra anahtarlarınızı verecek ve bütün işlemleri halletmiş olacaksınız. Odanıza geçip yol yorgunluğunu atabilirsiniz artık.
Kabul belgenizle beraber okula kayıt olacağınız birimin de adresini yolluyorlar. Genellikle yabancı öğrenciler için ayrı bir birim bulunuyor ve bütün işlemlerinizi orada hallediyorsunuz. Kayıt olduktan sonra okul ile ilgili bilgilendirmeler yapılıyor. İlk hafta genellikle oryantasyon haftası olarak geçiyor. "Brückenkurs" denen bölümünüz ile ilgili olan derslerin kurslarına katılabilirsiniz. Unutmadan, kayıt olmaya gitmeden önce mutlaka harcınızı yatırıp makbuzunu almalısınız.
Birkaç resmi işlemi de halletmeniz gerekiyor. Almanya'da hayati öneme sahip adres beyanı... Bürgerbüro denen yere, yanınızda kira kontratınız, yurt görevlisinin verdiği belge ve pasaportunuz ile gitmeniz gerekiyor. Buradan alacağınız "Meldebescheinigung"u her türlü resmi işlemlerinizde kullanabilirsiniz. Bu konu çok önemli çünkü belli bir süre geçtikten sonra Meldebescheinigung için başvurduğunuzda para cezası ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bir de büyük şehirlerde Bürgerbürolar çok kalabalık olabiliyor, erken gitmenizde fayda var. Bu işlemi hallettikten sonra oturum izniziz için randevu almanız gerekiyor. Bağlı olduğunuz yabancılar dairesinin mail adresini internetten bulup mail atmanız yeterli. Onlar size gerekli belgelerin listesini mail yoluyla gönderiyorlar. Bu konuda da gecikmemenizde fayda var aksi takdirde 20 € karşılığı "Fiktionsbescheinigung" denen 3 aylık uzatma vizesi almak zorunda kalabilirsiniz.
Genel itibari ile Almanya'ya geldiğinizde yapmanız gerekenleri anlatmaya çalıştım. Atladığım bir yer olduysa ya da aklınıza takılan bir detay, yoruma yazabilirsiniz.
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilMerhaba, yurt başvurusunu yapmak için hangi zamanı önerirsiniz? Kabul belgesini aldıktan sonra mı? Vize işlemleri devam ederken mi? Teşekkürler...
YanıtlaSilKabul belgesini alır almaz başvuru yapmalısınız.
Sil