22 Aralık 2016 Perşembe

Bloke Hesap Nedir?



Vize söz konusu olunca aslında en önemli konu bloke hesap. Nedir bu bloke hesap derseniz, kısaca Almanya'daki geçiminizi kendinizin sağlayacağını kanıt gösteren bir banka hesabı kısaca. Aslına bakarsanız bence Almanlar kendini sağlama almaya çalışıyorlar bir nevi. Öğretim amacıyla ülkeye girip onlara yük olmamızı istemiyorlar. Her yıl Bafög miktarınca bir bedel belirleniyor.
Ben başvuru yaparken miktar yıllık 8040 Euro idi. Bu yıl için rakam 8.640 Euro olacak.


 Kilit hesabı Almanya'da faaliyet gösteren herhangi bir bankadan açtırabilirsiniz. Biz tercihimizi Deutsche Bank'tan yana kullandık,çünkü konsolosluk bizi Deutsche Bank'a yönlendirdi. Para hesaba yattıktan sonra konsolosluğa bildirilmesi açısından nispeten hızlı bir banka. Hız diyorum çünkü gerçekten zaman çok değerli sizin için. Kabul aldığınız üniversitenin kayıt tarihleri geçmeden önce vizenizin gelmesi gerekiyor. Siz de eğer Deutsche Bank'tan hesap açtıracaksanız buradan gerekli olan formları indirebilirsiniz. Bu formları çok dikkatli bir şekilde doldurmanız gerekiyor, aksi takdirde tekrar doldurup Almanya'ya tekrar postalamanız gerekebilir. 

Form 12 başlıktan oluşuyor. 

Ekran görüntüleri ile nasıl doldurulucağını anlatmaya çalıştım(fotoğrafları büyütmek için tıklayınız) ama birkaç noktayı açıklamak gerekirse eğer:

1. Başlık :   Frau:Kadın; Herr:Bay; Titel:(Varsa) Ünvan(Doktor, Profesör gibi); Geburtsdatum:Doğum Tarihi; Familienstand:Medeni Hali:ledig(bekar), Verheiratet(evli,beraber yaşam), anderer(diğer); Amerika vatandaşlığınız varsa Ja, yoksa Nein; Amerika'da doğduysanız Ja, yoksa Nein; Adresszusatz:Posta kimin adına gelecekse ismini yazmanız yeterli; Haus Nr.: Ev kapı numarası; PLZ:Posta kodu.

  Bu kısımda eğer Türkiye'de vergi veriyorsanız alttaki seçeneği, Almanya'da vergi veriyorsanız üstteki seçeneği işaretleyin, altına da Türkei yazanız ve yanına vergi numarası ya da TC kimlik numarasını yazmanız yeterli. 

  Bu kısım ise geçen seneki formda yoktu. Banka sonradan ekleme ihtiyacı duymuş. Biraz ayrıntılı bir kısım. Öncelikle Auf das Konto werden zu Beginn Beträge in Höhe von cümlesinin olduğu kutucuğa ilk başta transfer edeceğiniz miktarı yazmanız gerekiyor. Benim tavsiyem gerekli olan 8640 Euro üstüne en az 100 Euro daha koyarak transfer yapmanız, banka hesap açılışında masraflar keseceği için konsolosluğun istediği miktarı garanti altına almış olursunuz. Daha sonraki kutucuklar ise sırasıyla; hesaba yatacak olan paranın kaynağı örneğin: Maaş, Sosyal Yardım, Burs gibi...
Altındaki kutucuğa ise kanıt belgesini yazmanız gerekiyor, örneğin: Hesap Hareketleri...
Die Gelder werden nicht von mir transferiert, sondern kommen von: para sizin tarafınızdan değil de başkası tarafından havale edilecek ise ismini yazmanız gerekiyor.
Ich stehe mit dieser Person in folgendem Verhältnis (z. B. Vater/Sohn): Yukarda bahsi geçen şahıs ile aranızdaki ilişki(örneğin: baba, oğul).
Ich bzw. eine mir nahestehende Person bin / ist eine Politisch Exponierte Person (PEP3) (Vorname/-n1, Nachname1): Bu kısım tamamiyle yabancı olduğum bir konu, eğer bahsi geçen PEP ile bir alakanız varsa bu ve altındaki kutucuğu doldurmanız gerekiyor.

Daha sonra burada, hesabınız açıldıktan sonra Iban ve diğer hesap bilgilerinizin E-Mail yolu ile mi yoksa posta ile mi gelmesini tercih etmeniz gerekiyor. Benim tavsiyem kesinlikle E-Mail olacaktır. Biz de bu şekilde yaptık ve gerçekten diğer türlü postanızın evinize kaç günde geleceği ya da ulaşıp ulaşayamacağının bile garantisi yok ne yazık ki. 



Büyütmek için tıklayın.


2. Başlık altında hesabın kişisel mi yoksa kurumsal mı olacağı ile ilgili bir soru var. Kişisel hesap için soldaki seçeneği işaretlemeniz gerekiyor. Kurumsal bir hesap olacaksa eğer vergi numarasını da altına yazmanızı istiyorlar.


3.Kısım, Almanya'daki kara para aklama yasası hakkında bilgi veriyor. Gerektiğinde hesabınızda yaptığınız işlemlerin, yetkililere teslim edileceğinden bahsediliyor. Buradaki kutucuğun içini doldurmanız gerekiyor.  

6. Başlık altında Üniversitenin/Dil Kursunun ismini ve bulunduğu şehri yazıyorsunuz.

 Daha sonra, altındaki 3 kutucuğu, yalnızca konsolosluk sizin için değişiklik yaparsa dolduracaksınız. Bunun dışında boş bırakmanız gerekiyor.

7. Başlıkta, internet bankacılığı kullanmak isterseniz eğer kutucuğu doldurmanız gerekiyor. 8. Başlıkta ise sözleşmenin koşullarını kabul ettiğinize dair işaretleme yapmanız gerekiyor.


10. ve 11. Başlıklarda yalnızda Yer(Ort) ve Tarih(Datum) kısmını doldurmalısınız, bütün imza(Unterschrift) kısımları boş kalacak. konsolosluğa gittiğiniz zaman görevli karşısında imzalamanız gerekiyor.

12. Başlık ise bizimle alakalı değil, banka tarafından doldurulacak. 

Genel itibarı ile şunları söyleyebilirim. Bütün sayfaların üst kısmında yer alan isim-soyisim kutucuklarını doldurmanız gerekiyor. Çarpı ile işaretli bütün alanlar kesinlikle imzalanmış(konsoloslukta) olmalı.






Formu eksiksiz doldurduktan sonra konsolosluktan randevu almanız gerekiyor. 20 Euro ile birlikte bu formu, pasaport fotokopisi ve kabul belgenizin fotokopisi ile gideceksiniz. Orada siz, bahsettiğim yerlere imza atacaksınız, görevli de mühür basıp size geri verecek. Daha sonra bu formu, pasaport fotokopisi ve kabul belgenizin fotokoposini bankanın sitesinde yer alan adrese:

Deutsche Bank
Privat- und Geschäftskunden AG
Alter Wall 53
20457 Hamburg
Germany 


postalıyoruz. Hesap açılınca size bir mail gelecek ve mailde parayı yatırmanız gereken banka hesabınızın bilgileri yer alacak. Hesabın açılması 7-10 gün arası sürüyor. Tabi yaz döneminde başvuru sayısıyla doğru orantılı olarak daha da uzun sürebiliyor.

 Kabul belgeniz gelir gelmez önce bloke hesap için başvurmanızı tavsiye ederim, daha sonra vizeye başvurmanızda yarar var. Çünkü vizeye istediğiniz kadar erken başvurun, konsolosluk bankadan gelecek olan onayı bekliyor. 

Umarım açıklayıcı bir yazı olmuştur sizin için. Kısa bir süre içerisinde Almanya'da yüksek lisans ve doktora konulu röportajımızın da olduğu bir yazı paylaşacağız sizlerle. İkili temaslarımız halen daha devam etmekte, umarız ki yılbaşından sonra hazır oluruz. Sayfanın üst kısmında yer alan bölümden abone olmayı unutmayın lütfen. Görüşmek üzere...

4 yorum:

  1. Merhaba almanyada tam anlamiyla univ icin gidersek ne kadar para gerekli acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bu miktar kişiden kişiye hatta eyaletten eyalete değişmekle beraber zaruri ihtiyaçlar en azından aylık 400 Euro'ya yakın bir miktar tutuyor.Genel olarak Almanya'nın doğusu batısına göre çok daha ucuz.

      Sil
    2. Ben de benzer bir soru soracağım fakat kişisel harcamalar ile ilgili değil. Cevaplarsanız memnun olurum.

      1) Almanya'da üniversite için ücret ödeniyor mu? Misal siz ödüyor musunuz? Eğer ödüyorsanız ödediğiniz miktarı öğrenebilir miyim?

      2) Öğrenciyken çalışma şansımız var mı? Part-time iş imkânları nasıl?

      Sil
    3. Merhaba, Almanya'da üniversitelere dönemlik olmak üzere harç ödüyoruz. Bu miktar eyaletten eyalete değişmekle beraber yaklaşık 250 Euro. Bu miktarın büyük çoğunluğu(yaklaşık 180 Euro) toplu ulaşım için ödediğimiz miktar. Bir dönem boyunca toplu ulaşımı herhangi bir ek ücret ödemeden kullanabiliyoruz. Bütün bunların dışında, özellikle sağ partilerin ağırlıklı yönetimde olduğu bazı eyaletlerde(Baden-Württemberg), yabancı öğrenciler için dönemlik olan bu miktar 1500 Euro'ya yükseltildi. Başvuru yapmadan önce mutlaka üniversitelerin sayfasında "Semesterbeitrag" olarak geçen bu harcı kontrol etmenizde fayda var.
      2. Soruya gelirsek eğer, öğrenciyken çok fazla çalışma şansınız var. Çok geniş part-time iş olanakları var. Bu tamamen okuduğunuz bölümün sizi ne kadar zorladığı ile ilgili. (Mühendislik eğitimi almak istiyorsanız eğer iş ve okul bir arada gerçekten çok zorlayıcı olabiliyor.)

      Sil