9 Aralık 2016 Cuma

Okula başvuru nasıl yapılır?


Dresden'den selam,

  Geçen seferki yazımın üzerinden yaklaşık bir hafta geçti. Malumunuz burada dersler bizi çok zorlayabiliyor. Yazıyı yazıp, derlemem azıcık uzun sürdü, olsun ikinci yazım olarak blogu açmamızdaki ana temalardan birine değinmek istiyorum. 
Almanya'ya nasıl geldik?
Eğer siz de hazırlık okuduysanız dil yeterlilik sınavlarını bilirsiniz, yoğun LYS sürecinden sonraki en sinir bozucu sınav bile olabilir. Bende tahmin edebileceğiniz gibi klasik tembel bir gençtim, sınavlardan çok bunalmıştım ve hiçbir sınava çalışasım olmamasını geçtim okula bile düzenli gittiğim söylenemezdi. Fakat Yaşar pek benim gibi değildi, hazırlık sınavını vermişti (bu durum beni tahmin edebileceğiniz gibi pek mutlu etmedi). Sonra beni ders çalıştırmaya başladı ve bir antlaşma yapmaya karar verdik. Eğer bende sınavı verirsem Almanya'daki okullara başvuracaktık. 

Sınavı verdim ve başvuru zamanı geldi. İlk olarak şunu belirtmek istiyorum hiçbir yurt dışı danışmanlık hizmeti veren bir kurum ile çalışmadık, bütün belgeleri kendimiz toparlayıp bütün başvuru süreçlerini kendimiz izledik. Sizde yurt dışı eğitim danışmanlığına bir kaç bin Euro yatırmak istemiyorsanız başvuru belgelerinizi kendiniz hazırlayabilirsiniz, tabi bu süreç biraz yorucu olabiliyor ama kesinlikle değiyor. Karar size kalmış. 

Öncelikle hangi bölümde okumak istediğinizi tercih etmeniz gerekiyor. Başvuru belgeleri arasında yer alan ÖSYM yerleşme belgesi burada önemli bir rol oynuyor. Örneğin Türkiye'de makine mühendisliği kazanmış iken Almanya'da tıp fakültesine kabul almanız tabikide zor olacaktır. Buradan ulaşabileceğiniz sitede Almanya'daki Lisans, Yüksek Lisans, Doktora imkanlarını görebilirsiniz. Ek olarak da şunu belirtmek istiyorum, eğer tercihiniz teknik üniversite yönünde olacaksa buradaki siteye bir göz atın derim. TU9 olarak adlandırılan Exzellanz üniversiteleri, bir diğer deyişle en iyi 9 teknik üniversite diyebileceğimiz okullar bunlar. TU9 okullarından birinde Makine Mühendisliği öğrencisi olarak kesinlikle bir göz atmanızı tavsiye ederim. Ayrıca Almanya'daki okullarda NC denen sınırlı kontenjan olarak da diyebileceğimiz bir sistem var. Sınırlı kontenjan olan bir bölüme başvurduğunuz zaman lise diploma notunuza göre sıralamaya gireceksiniz. Tabi her lise bir mi, her okulun zorluğu başka, dediğinizi duyar gibiyim ama maalesef Almanlar böyle bir sistem kullanıyorlar. Eğer diploma notunuz 85'in altında ise işiniz biraz zorlaşabilir. Bunun dışında bazı üniversitelerin ön koşulu olabiliyor. Üniversitelerin sitelerinde ayrıntılı olarak bulabilirsiniz.

Almanyadaki okulların çoğuna Uni-Assist denen aracı bir kurum üzerinden başvuruyorsunuz ve akabinde bütün belgelerinizi hem internet üzerinden hem de postayla bu kuruma yolluyorsunuz. Buradan kurumun internet adresine ulaşıp başvurun için kendinize bir hesap açabilirsiniz. Geçen yıl, başvurduğumuz ilk üniversite için 75, sonraki her üniversite için 15 Euro'luk bir ücret alınmaktaydı. Aklınızda bulunsun, bir üniversitede birkaç bölüm tercih ettiğinizde ilave bir para ödemiyorsunuz. 
Uni Assist İnternet Sayfası



Başvurunuz için ilk aşamada temin etmeniz gereken belgelere gelince:Dil belgesi, lise diploması, Ösym yerleşme belgesi, transkiript, cv ve niyet mektubu. İnternette pek çok cv ve niyet mektubu örneği mevcut(Niyet mektubunun Almancası Motivationsschreibung). Biz hala kullandığımız cv'mizi bu adresteki taslak üzerinden hazırladık. Benim cv'mi merak ettiyseniz eğer diye ekliyim dedim:



 Tabi bütün bu belgeleri yeminli tercümanda çevirtmeniz ve notere onaylatmanız gerekmekte. Biz internetteki ufak bir araştırmanın ardından Taksim'de uygun fiyatlı bir tercüman bulduk. Siz de ufak bir araştırmayla bütçenize katkı sağlayabilirsiniz.  Biz Türk Alman Üniversitesi'nde okuduğumuz için transkript ve öğrenci belgesini Almanca alabildik. Bunun dışında diploma ve Ösym yerleşme belgesi için tercüman ve noter parası dahil 200 lira civarı bir meblağ ödedik. Bunların dışında alabiliyorsanız dersinde başarılı olduğunuz bir hocanızdan referans mektubu almanızı da tavsiye ederim. Uni Assitten doldurduğunuz online başvuru formunun da çıktısını almayı sakın unutmayın. Bütün bu belgeleri PTT'den Turpex ile yollamanızı öneririm, bizim postalarımız üç gün içinde teslim edilmişti. Fiyat/performans olarak gayet memnun kaldık. Uni Assist'teki hesabınızdan başvuru aşamalarını takip edebilirsiniz. Anti parantez, Uni Assist gönderdiğiniz bütün belgeleri arşivliyor ve geri almanız ne yazık ki harç ödemeden mümkün olmuyor. Bu yüzden bütün belgelerinizin noter onaylı bir örneğini göndermeniz yararınıza olacaktır. Başvuru aşamaları genel hatları ile böyle ilerliyor. Yaz sömestrı için son tarih 15 Ocak, kış sömestrı için de 15 Temmuz. Bir sonraki yazımızda öğrenci vizesi ve oturum izni ile ilgili detayları paylaşacağız. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Herhangi bir sorunuz ya da benim atladığım herhangi bir detay varsa alt kısma yazarsanız sevinirim.

Görüşmek üzere...







14 yorum:

  1. Çok açıklayıcı olmuş yazılar bu konuyu düşünen herkes okumalı kesinlikle ikinize de bol başarılı ve mutlu bir almanya dilerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederiz, umarım diğer yayınlarımız da hoşuna gider. :)

      Sil
  2. Her sey cok aydinlatici, detayli ve ise yarar tesekkur ederim hicbir detayi atlamamissiniz. Yalniz kabul aldiginiz okul ucretli mi? Harc durumu, burs imkanlari nelerdir bilgi verir misiniz? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle çok teşekkür ederiz yorumunuz için. Almanya'da bütün okullar ücretli. Dönemlik yaklaşık 250 € harç ödememiz gerekiyor.
      Bir sonraki yazımızda harçlar ve burs imkanları gibi finansal konulara ayrıntılı olarak değineceğiz, takipte kalın.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  3. Sayfanın sol üstünde yer alan bölümden abone olup bütün yazılarımızdan haberedar olabilirsiniz:) Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle...

    YanıtlaSil
  4. Merhaba hazırlıktayken herhangi bir not skalası yok bildiğim kadarıyla transkripti nasıl alıyorsunuz? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hazırlıktayken biz vize ve final sınavına girmiştik. O notları içeren bir transkript verdik sadece.

      Sil
  5. Merhaba ben de Türk Alman üniversitesinde okuyorum suan. Almanyada okula başvuru yapmak için okulu dondurdunuz mu hazırlığı geçtikten sonra?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, dondurma için talepte bulunduk ama yurtdışında okuyor olmak geçerli bir mazeret sayılmadı. Şu anda kaydımız normal olarak devam ediyor.

      Sil
  6. Merhaba, yeminli tecümandan sonra konsoloslukta belgelerimizi onaylatabilior muyuz?

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,
    Yeminli tercümandan sonra belgeleri notere onaylatmanız gerekiyor. 4 Yıl önceki uygulamaya göre konsolosluk onaylı belgeleri belirli bir ücret karşılığında onaylı olarak çoğaltabiliyor. Birden fazla üniversiteye(Uni-Assist dışında) başvuru yapmak istiyorsanız belgelerinizi bu şekilde çoğaltabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  8. merhaba, her okul için ayrı ayrı mı belge hazırlamam lazım örneğin transkript gibi? yoksa 1 adet olması yeterli mi?

    YanıtlaSil